A propolisz

A propoliszról általában
A méhszurok, vagy propolisz a dolgozó méhek által a fák kérgéről, rügyeiről, fiatal hajtásairól gyűjtött növényi eredetű, biológiailag aktív szerves vegyületek együttese, amely normál körülmények között a méhkaptár, a méz, fertőzésekkel, külső behatásokkal szembeni védelmét, egyszóval higiéniáját biztosítja, fertőtlenítő baktérium és gombaölő sajátosságai révén. Pusztító hatással van nagyon sok vírusra és baktériumra, csillapítja a fájdalmat. Fájdalomcsillapítóként a novokainnál ötször, a kokainnál háromszor hatékonyabb. A népgyógyászat évszázadok óta alkalmazza gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő, fájdalomcsillapító és egyéb jó hatásai miatt. Egyes tumorsejtek szaporodását meggátolja.

Sajátosságai: Hajszálértágító, vérnyomás szabályozó, baktériumölő, frissítő hatású. Rendszeres használata az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Használható belső szervek lázas megbetegedésére, klimax bekövetkezésekor, prosztatagyulladásnál, magas vérnyomás esetén, vese és májgyulladásra, mandula és torokgyulladás illetve meghűlés esetén.
KÜLSŐLEG: Kisebb hámsérülések, horzsolások fertőtlenítésére, gyógyulásának gyorsítására, gyulladt, pattanásos arcbőr fertőtlenítésére, gyulladásának megszűntetésére. Fogfájás esetén fájdalomcsillapításra úgy, hogy tinktúrába mártott tampont teszünk a fájós fogra. Egyéb szájsebek, herpeszek, fertőtlenítésére, fájdalomcsillapítására szintén alkalmas.
BELSŐLEG: Mézbe keverve ajánlott (propoliszos-méz).

Propoliszos kenőcs
Leggyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztatagyulladás, ekcémák, idegi alapú bőrgyulladások, bőrszarusodás, bőr-és körömgombásodás, visszérgyulladás, reumatikus fájdalmak és egyéb bőrbetegségek, pl. övsömör, mérges pattanások, bőrtüske. Használata: Naponta 2 x a beteg bőrfelületet vékonyan bekenjük. Idült bántalmaknál vastagabb rétegeket lehet alkalmazni, de akkor fedőkötés célszerű az elkenődés miatt.

Propoliszos-méz
A propolisz és a méz minden előnyét ötvözi. Immunrendszer erősítő, valamint a szervezet természetes védekezőképességét is növeli. Ajánlott torokfájásra, gyulladásokra,. Ez a méz külsõ felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölõ hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek. Belsõleg fogyasztva gyulladáscsökkentõ, mely a légutak, a tüdõ, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható. Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként is közremûködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érprotektív, vizelethajtó és vérnyomás- csökkentõ hatása. A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható. A propolisz alkalmazását nem javasoljuk pajzsmirigytúltengésben szenvedõknek, illetve bõrallergiás jelek észlelése esetén. Fogyasztása: napi 3-4 kávéskanállal.

A propoliszos készítmények hűvös, sötét helyen tárolva min. 2 évig megőrzik minőségüket! Az emberek 1-2 %-ánál propolisz túlérzékenység jelentkezhet. Amennyiben ilyen fellép, a készítményt teljes áron visszavásárolom.