Hogyan készítik a méhek a mézet?

A méhek a virágokból nektárt és virágport gyűjtenek, de csak a nektárból készül méz. A virágport a hátsó lábukon levő "kosárban", a nektárt a "mézgyomrukban" szállítják a kaptárba.

A nektár lényegében vizes cukoroldat, rendszerint 25–50 százalék cukrot tartalmaz. A kaptárban a mézet méhsejtbe teszik. A fölösleges víz néhány nap alatt elpárolog; a méz körülbelül 83 százalék cukrot tartalmaz. Ha a méz betöményedett, a méhek a sejteket viasszal borítják be. Ha nagyon sok nektárt szárítanak egyszerre, a méhek a szárnyaikkal áramoltatják a levegőt a kaptárban, hogy siettessék a folyamatot.

Nagyon fontos, hogy a nektár ne romoljon meg, különben nem fogyaszthatják hónapokig. A fölösleges víz elpárologtatásakor a répacukor két kisebb cukorra, szőlőcukorra és gyümölcscukorra bomlik le. Ennek hatására az oldat túlságosan tömény lesz ahhoz, hogy élesztők és más mikroorganizmusok szaporodjanak benne.

A nektár a cukron kívül kis mennyiségben más vegyületeket is tartalmaz, amelyek más-más ízt és illatot kölcsönöznek a különböző mézeknek. A nyár folyamán a méhek sok száz növényfajból gyűjtenek nektárt, de egyes időszakokban csak egy vagy néhány fajból szállítanak nagy mennyiségű nektárt a kaptárba. Ha a méhészek az ilyen nektárból származó mézet összegyűjtik, a méz ízét és színét egy adott növény szabja meg.